Dagafstempel/Voorverkopen

Dagafstempeling 24 en 25 april 1982

* Ter gelegenheid van : 100-jarig afsterven van e.h.  Josef de Pélichy.

* Zaal                             : St.-Jozefscollege , Vandebogaardelaan.

* Tentoonstelling         : door eigen leden.

De stempel is het wapenschild van de familie de Pélichy. Beter bekend onder de naam: “ Het schild van het St.-Jozefscollege “.
Het schild stelt een groen veld voor met een zilveren dwarsbalk en 3-gouden rozen.
EH Josef baron de Pélichy werd in Brugge geboren op 15 april 1809 en overleed te Izegem op 28 juli 1882. Hij was een pionier voor het katholiek onderwijs in de schoolstrijd van 1879 en de  “ Stichter van het onderwijs voor de Izegemse jeugd “. Josef werd in 1839 directeur van “ De zusters van Maria “. Als “ Vader voor de armen van de stad  “ was hij de oprichter van het kosteloos onderwijs voor de kinderen waarvan de ouders het financieel minder breed hadden. In 1854 opende hij een pensionaat, het begin van het secundair onderwijs voor de meisjes in Izegem. In 1865 was de Ave te klein geworden en kocht hij een kleine boerderij, eigendom van landbouwer Holvoet, aan de Meensestraat. De Broeders van Liefde namen er hun intrek en gaven er gratis onderwijs aan de jongens uit de lagere school. Tevens stichtten deze broeders er een weeshuis. Bij de oudere generatie is het St.-Jozefscollege nog steeds gekend onder de naam: broederschole. Tijdens de 1ste schoolstrijd (1879 – 1881) stelde hij werkloos geworden onderwijzers aan het werk in het St.-Jozefscollege. De familie de Pélichy woonde in het kasteel “Het Blauwhuis“, langs de Gentseheerweg. De zuster van Jozef huwde met baron Louis Gilles. Met de toestemming van koning Leopold II werd de naam Gilles de Pélichy. De familie had een grote verdienste bij de uitbouw van het katholiek onderwijs. Het was baron Van Heurne , de grootvader van Josef, die de “Ave “ liet bouwen. Louis Gilles de Pélichy was de grote weldoener bij de wederopbouw van de St.-Tillokerk, in 1854. Senator baron Gilles de Pélichy schreef een standaardwerk over de schoenindustrie. Hij was ook de stuwende kracht bij de oprichting van het VTI. Waarvan de eerste lokalen, in 1912, in de Wijngaardstraat in gebruik werden genomen. Door toedoen van de familie werd de St.-Raphaëlskerk opgericht en werden er op de St.-Raphaëlsparochie sociale woningen gebouwd.

 

Он опустился на землю и, засунув голову под заднее крыло, стал искать " " сливное отверстие с нижней стороны бензобака.

Люди слонялись из угла в угол, подпирали стены или убивали время, кучкуясь небольшими группками.

Пулю вынимают, обтирают и передают присяжным.

Однако Уоррен Банза не знал, да и "где лучше потребительский кредит" не мог знать, что роль, которую он сыграл в развязывании Войны Начала Начал, сделала его в Вирту мифологическим существом.

Он просто с ненавистью смотрел на ассасина-убийцу.

Я не знаю,-покачала головой Илит.

Copyright © 2018 De Izegemse postzegelclub, actief sinds 1973!. Alle rechten voorbehouden.
Joomla! is vrije software uitgegeven onder de GNU/GPL Licentie.

© 2009 - 2013 De Izegemse Postzegelclub.